Torták II.
Diós torta
Hozzávalók:4 tojás sárgája,30 dkg kristálycukor,10 ek. víz,10 dkg darált dió,20 dkg liszt,1 sütőpor,4 tojás fehérje
Krémhez:15 dkg darált dió,15 dkg porcukor,1 vaníliás cukor,10 vaj
A kristálycukrot vízzel és a tojások sárgájával habosra keverjük,hozzáadjuk a diót,a sütőporral elkevert lisztet,végül a tojásfehérjékből vert habot. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és megsütjük tűpróbáig.A krémhez a diót pici tejjel leforrázzuk,hozzáadjuk a porcukrot,a vaníliás cukrot és a vajat.Addig keverjük,amíg a krém fehér nem lesz.Ezzel a krémmel megtöltjük a kihűlt tortát,a maradékkal pedig bevonjuk.
Dobos torta
Hozzávalók:6 tojás,12 dkg liszt,12 dkg cukor
Krémhez:25 dkg vaj,25 dkg cukor,5 dkg kakaópor,3 ek. tej ,15 dkg cukor(a tetejére)
A tojássárgákat a fele cukorral keverd habosra.A tojásfehérjéket a többi cukorral verd kemény habbá,forgasd bele a sárga krémet,majd apránként a lisztet is.A masszából vajazott,lisztezett sütőlemezen süss 6 vékony,kerek lapot.Amíg a tésztalapok hűlnek,készítsd el a krémet.Ehhez a kakaóport forrázd le a tejjel.A vajat keverd habosra,majd dolgozd bele a tejes kakaót is.A krémmel öt lapot ragassz össze úgy,hogy a tetejére is krém kerüljön.A félretett lapot aranybarnára olvasztott cukorral vond be,és még mielőtt a cukor megkeményedne,vastag pengéjű késsel vágd cikkekre.Helyezd őket a tortára,és az így kijelölt szeletek nyomán,forró vízbe mártott késsel vágd fel a tortát.
Egyszerű csokoládétorta
Hozzávalók:1 tk. étolaj a tepsi kikenéséhez,120 g finomliszt+2 tk. a lisztezéshez,1 tk. sütőpor,30 g kakaópor,fél bögre cukor,2 lágyan felvert nagy tojás,120 g szoba-hőmérsékletű margarin,3 ek. tej Töltelékhez:150 ml dobozos sűrű tejszín,2 ek. málnadzsem+porcukor
180 fokra melegítsük elő a sütőt(gázsütő 4-es fokozat). Olajozzunk és lisztezzünk ki 2 db 20 cm átmérőjű lapos tortaformát. Egy edénybe szitáljuk össze a lisztet,sütőport,valamint a kakaóport. Adjuk hozzá a cukrot,tojást,margarint,valamint a tejet. Fakanállal vagy elektromos habverővel keverjük,míg lágy egynemű masszát kapunk. Osszuk el a masszát a két forma között,majd egyengessük el a tészta tetejét. 25 percig süssük,míg a sütemény teteje ruganyos lesz és megszilárdul. Tűpróbával ellenőrizzük,hogy a torták megsültek-e. A tortákat hagyjuk 10 percig a formákban hűlni. Tegyünk a forma tetejére egy tányért,majd fordítsuk át,hogy kijöjjön a torta.Rendes oldalukkal felfelé hagyjuk őket tortarácson kihűlni.A töltelékhez verjük fel lágyan a tejszínt.Az egyik tortalapot kenjük meg málnadzsemmel,majd tejszínnel.Tegyük a tetejére a másik réteg tortalapot.Fordítsuk meg.Közvetlenül tálalás előtt tegyük a porcukrot egy szitába,s szórjuk meg vele a tortát.
Epres túrótorta
Hozzávalók:200 g margarin,250 g porcukor,2 t. vaníliás cukor,3 db tojás,250 g liszt,fél tasak sütőpor,150 g g eperlekvár,7 db zselatinlap,500 g tehéntúró,650 ml habtejszín,650 g eper,1 ek. csokoládéforgács
A margarint a vaníliás és 150 g porcukorral keverjük krémesre,egyesével adjuk hozzá a tojásokat,majd dolgozzuk bele a lisztet és a sütőport. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába,kb. 30 percig süssük 180 fokos sütőben,majd ha kihűlt vízszintesen vágjuk ketté.A lekvárt kenjük az egyik lapra,tegyük rá a másikat,és rakjuk vissza a sütit a formába. A hideg vízbe áztatott,majd kinyomkodott zselatint oldjuk fel 50 ml felmelegített habtejszínben.A túrót keverjük ki 100 g porcukorral,dolgozzuk bele a zselatinos és a maradék 600 ml-nyi,felvert habtejszínt. A krém két- harmadát kenjük a tésztára,osszuk el rajta a megtisztított,feldarabolt eper nagy részét,szedjük rá a maradék krémet,és 2 órára tegyük hűtőbe a sütit.Felszeletelve,a félretett eperrel és a csokiforgáccsal kínáljuk.
Fekete-erdő torta
Hozzávalók:1 kész kakaós piskótatortalap
Töltelékhez:3 dl meggylé,1 cs. vaníliás pudingpor,6 dkg cukor,20 dkg meggy-befőtt,2 ek. zselatin,6 dl tejszín,2 ek. cukor
Díszítéshez:6-8 dkg csokoládéforgács,1 dl tejszín,esetleg néhány szem meggybefőtt
A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve főzd sűrű krémmé.A tűzről levéve szórd bele a kimagozott meggyet is.A zselatint áztasd 1 dl vízbe,majd melegítsd addig,míg teljesen feloldódik.A tejszínt verd kemény habbá,csorgasd bele a zselatint.A meggyes és a tejszínes masszát külön-külön töltsd habzsákba.A piskótát vágd három lapba,két lapot fektess egymás mellé,és a tölteléket körben,csíkonként váltakozva,egyforma magasságban nyomd rá úgy,hogy a tejszínesből valamennyi krém megmaradjon.A lapokat helyezd egymásra,fedd be a harmadikkal.A félretett tejszínes krémmel a tetejét és az oldalát vond be, majd tedd hűtőbe,hogy megdermedjen.Végül az oldalát szórd be csokoládéforgáccsal,a tetejét díszítsd tejszínhabbal,meggyszemekkel.
Esterházy torta
Hozzávalók:25 dkg cukor,20 dkg héjas mandula,8 tojásfehérje,20 dkg marcipán,1 tortabevonó csokoládé
Töltelékhez:20 dkg vaj,20 dkg porcukor,12 dkg mandula,vaníliaaroma,1 ek. citromlé
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük,és beleforgatjuk a finomra darált héjas mandulát.A masszából 6-7 vékony lapot formázunk,és kivajazott sütőlemezre tesszük.A lapokat sütőben megsütjük,majd a sütőből kivéve kerekre formázzuk.Közben a cukrot egy lábosba töltjük, annyi vizet öntünk rá,hogy csak ellepje,majd sűrű cukorszirupot főzünk belőle.A tűzről levéve citromlével ízesítjük,majd hagyjuk kihűlni.A vajat reszelt mandulával habosra keverjük,hozzáadjuk a cukorszirupot, vanília-aromával ízesítjük,majd az egészet habosra keverjük.A krémet felhasználásig hűtőbe tesszük.A lapokat megkenjük a mandulakrémmel,és egymásra helyezzük őket.A maradék krémmel körülkenjük a tortát,amelyet ezután vékonyra nyújtott marcipánlappal borítunk be.Végül becsíkozzuk olvasztott csokoládéval sűrűn,kereszt alakban.
Joghurtkrémes torta
Hozzávalók:olaj és porcukor a formához,2 db kerek(24 cm átmérőjű) tortaostyalap,2 ek. eperdzsem,200 ml habtejszín,50 g porcukor,300 g eperízű joghurt,300 g ananászos(vagy barackos) joghurt,20 g zselatinpor, 100 g babapiskóta,eper a díszítéshez
Egy,az ostya méretének megfelelő átmérőjű csatos tortaformát kenjük ki olajjal,szórjunk ki porcukorral.Az egyik ostyalapot tegyük bele,kenjük meg a dzsemmel,majd nyomkodjuk rá a másik lapot is.A tejszínt verjük fel, osszuk két részre.Az egyik feléhez adjunk hozzá 25 g porcukrot és az epres joghurtot,a másik feléhez pedig az ananászos joghurtot és a maradék cukrot.A zselatint oldjuk fel 80 ml hideg vízben,aztán melegítsük meg,de ne főzzük fel.Utána az egyik felét keverjük az epres,a másikat pedig az ananászos joghurtkrémbe.A kétféle krémet váltogatva kenjük az ostyalapokra,előtte alakítsuk ki a sült peremét a félbetört piskótákból.Végül tegyük a hűtőbe,hogy megdermedjen.Ha összeállt,vegyük le a forma karimáját.Az eperrel díszítve tálaljuk.
Málnás-banános torta
Hozzávalók:
Tésztához:1 banán,150 g búzaliszt,1 tk. sütőpor,50 g porcukor,1 t. vaníliás cukor,100 ml joghurt,50 ml napraforgó olaj,1 tojás
Krémhez:150 g málna,1 t. zselatin fix,500 ml natúr joghurt,100 g porcukor, 1 t. vaníliás cukor,400 ml hideg habtejszín
Ezenkívül:100 ml tejszín,1 t. vaníliás cukor,1 t. habfixáló
A tésztához a lisztet keverjük el a sütőporral,és szitáljuk egy edénybe.A banán kivételével adjuk hozzá a tészta többi hozzávalóját,és robotgéppel először alacsony,majd a legmagasabb fokozaton keverjük simára.A tésztát töltsük 24 cm átmérőjű,sütőpapírral bélelt tortaformába,a tetejét simítsuk el.A fél cm vastag karikákra vágott banán két harmadát egyenletesen osszuk el a tészta tetején,majd toljuk a tepsit az előmelegített sütő középső részébe,és kb. 15 perc alatt süssük meg a sütit.Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni,aztán húzzuk le róla a sütőpapírt.A krémhez a joghurtot keverjük el a zselatin fixszel,majd a cukorral és a vaníliás cukorral.A tejszínt verjük kemény habbá.Amikor a krém elkezd dermedni,forgassuk bele a tejszínhabot.Végül adjuk hozzá a málnát is,és az egészet osszuk el a formába visszahelyezett,kihűlt tésztán.A sütit 2-3 órára tegyük a hűtőbe.A tejszínt verjük fel a vaníliás cukorral és a habfixálóval.Töltsük nyomó-zsákba,és díszítsük a sütit habrózsákkal,valamint a félretett banán-karikákkal.
Gyümölcsös túrótorta
Hozzávalók:8 db tojás,22 dkg liszt,20 dkg cukor,1 cs. sütőpor
Krémhez:5 tojás sárgája,30 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor,fél margarin,2 cs. túró,5 kk. zselatin,fél dl tej, gyümölcskocsonya,a tetejére gyümölcs,citrom reszelt héja
A nyolc tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral,kemény habbá verjük a tojások fehérjét.Ezután a tojások sárgájához keverjük a lisztet,a sütőport és a tojásfehérjék habját,majd simára keverjük.Kivajazott,lisztezett tepsibe öntjük,és aranyszínűre sütjük.Összekeverjük a krém alapanyagait (ebbe tesszük a citrom héját is!), majd rásimítjuk a piskóta tetejére.(Ha folyós állagú lesz a krém,tegyük hűtőbe).Ezután gyümölccsel díszítsük,a tetejére pedig csorgassunk gyümölcskocsonyát.
Mokkatorta
Hozzávalók:15 dkg cukor,4 tojás,4 tojássárgája,15 dkg liszt,5 dkg vaj,20 dkg porcukor,2 ek. instant kávépor,0,5 dl kávélikőr,vaníliaaroma,1 ek. citromlé,2 t. tortabevonó,0,5 dl frissen főzött kávé(a bevonáshoz),0,5 dl kávélikőr
A tojásokat és a tojások sárgáját a cukorral habüstbe tesszük.Vízfürdőn habverővel intenzíven keverve felmelegítjük.A vízfürdőről levéve tovább keverjük,majd amikor jól felhabosodott,hozzáadjuk a lisztet,az olvaszt-ott vajat és a vaníliás cukrot.A tésztát tortaformába simítjuk, mérsékelten meleg sütőben megsütjük,majd a sütőből kivéve jól lehűtjük.Közben a cukrot és a kávéport lábosba tesszük,annyi vizet öntünk rá,hogy éppen csak ellepje,majd sűrű cukorszirupot főzünk belőle.A tűzről levéve citromlével és kávélikőrrel ízesítjük,majd hagyjuk kihűlni.A vajat habosra keverjük,hozzáadjuk a cukorszirupot, vanília-aromával ízesítjük,majd az egészet habosra keverjük.A krémet felhasználásig hűtjük.A tortát 2-3 karikára vágjuk,és megtöltjük a kávékrémmel,majd kávéval és likőrrel ízesített tortabevonóval vonjuk be,hűtőbe tesszük.